Skip to main content

Företag: Drammen Papir Engros AS
Plats: Drammen, Norge
Produkt: TORNADO Hissautomat 

Drammen Papir Engros - Constructor Norge ASDrammen Papir Engros AS löste sina platsproblem med en blygsam utbyggnad av lager på några tiotals kvadratmeter. Detta torn rymmer tre stora Tornado-hissautomater på cirka tio meter höjd och med fyra meter i längd. Hissarna har placerats i en effektiv hästskoform på hörnet av den befintliga, långa byggnaden till Drammen Papir Engros AS.

Behövde plats för fler skrymmande artiklar

I stället för att göra ytterligare en större utbyggnad började dom titta på inventarierna och hur befintlig yta kunde nyttjas bättre. Dessutom fanns det en önskan att få in fler stora varor och öka plockningshastigheten.

Det var därför naturligt för Drammen Papir Engros att överväga lagerautomater som skulle kunna lösa båda utmaningarna utan att behöva anställa fler plockare och istället gå vidare med de resurser man hade. Kombinationen av en bra produkt, en bra analys och ett acceptabelt pris innebar att Constructor slutligen valdes som leverantör.

Den slutliga analysen visade att Drammen Papir Engros behövde tre hissautomater, tio meter höga och utrustade med de största palletterna, 4 m långa och 82 cm djupa. Som ett resultat har nästan alla hyllor tagits bort och ersatts med vanliga pallställ. Cirka hälften av företagets artiklar lagras nu i hissautomaten.

Drivs av en person

TORNADO heisautomat, Drammen Papir Engros, Norge

Det är välkänt att en fristående lagerautomat inte ger några väsentliga plockvinster. Även om de mest högfrekventa artiklarna laddas i botten måste operatören, oavsett, vänta på att rätt pallett körs fram till öppningen. Å andra sidan, om du har två eller fler automater, blir det mycket effektivare genom att plocka ut från en hiss, medan en annan hämtar fram nästa pallett.

TC2000 är namnet på Constructors egna WMS-system som styrprocesserna i automaterna och som är anslutna till kundens egna WMS eller övergripande affärssystem, i detta fall SAP. På Drammen Papir Engros drivs de tre hissautomaterna av praktiskt taget bara en operatör som först hämtar ut varor och sedan levererar in nya.

Det plockas upp till tolv kundorder åt gången, var och en med sin egen väl markerade plastlåda. För att undvika felplock är hissautomaterna utrustade med en ljuslist framtill som visar var i palletten nästa plock ska ske. Dessutom är det aktuella plockplatsen på palletten upplyst av både laserpekare och markerad på WMS systemets datorskärm.

Om Drammen Papir Engros AS

Drammen Papir Engros är en del av Nor-Engros-kedjan, som är Norges största leverantör av konsumentvaror till professionella användare inom privat och offentlig sektor. Sortimentet omfattar kontor och hushåll samt medicinska förbrukningsvaror, möbler och förpackningar.