Skip to main content

Företag: Palby Marine
Plats: Kolding, Denmark
Produkter: TORNADO Hissautomat

Palby Marine är Danmarks största grossist av sjörelaterad utrustning och reservdelar. Företaget säljer alla sorters båtutrustning via ett nätverk av återförsäljare, butiker, reparatörer och skeppsbyggare över hela Danmark.

Företaget var tidiga med att använda automatisering för att optimera lagerverksamheten. Constructors hissautomat TORNADO valdes efter att ha undersökt vad som fanns på marknaden. 2009 beställdes de två första lageratomaterna, vilka följdes av ytterligare inköp 2011 och 2015. Detta är supertysta, lagerautomater som levererar godset ända fram till plockaren. Systemet ger upp till 65% effektivare hantering genom lägre tid spenderad på att gå, vänta och söka, och ger även upp till 70% större kapacitet för golvyta.

När Palby Marine behövde omorganisera och införde batchplockning i verksamheten 2016, visste de exakt vad som krävdes och beställde två nya Tornado-maskiner.

Förvaringslösning

Tornado Warehouse Machine - Palby Marine

Palby har en årlig leverans på mellan 1000 och 2000 nya artiklar från nya och gamla leverantörer, vilket innebär ständiga utmaningar med lagringskapaciteten. Över 10 000 artiklar finns i lager och målet är att alla beställningar ska skickas ut inom en dag från beställning. 

Det märks att Tornado fungerar bra för dem. Constructor bygger vidare på en relation som etablerats under årens lopp och förstod därför verksamhetens behov så väl att installationen kunde genomföras under den relativt lugna lågsäsongen. Detta var viktigt eftersom taken behövde avlägsnas för att de nya maskinerna skulle få plats, och produkter därefter behövde flyttas för att ge utrymme åt de nya pallhyllorna.

Batchplockning blir enkelt med Tornado, eftersom ett flertal artiklar kan förvaras på det sätt som passar företaget bäst. Med upp till 2500 plockningar per dag behöver de inte oroa sig för att hitta små eller långsamma artiklar eftersom Tornado gör det automatiskt för de flesta artiklar. 

“När vi har många ordrar, t.ex. när det är högsäsong, är systemet med batchplockning en enorm fördel. Det fungerar mycket bra, särskilt med positionsvisaren som visar vilket fack som plockningen sker i. Vi har lagt en hel del arbete och pengar på att anpassa vårt ERP-system Axapta och integrera TC+, som är maskinernas styrsystem. Generellt sett har vi väldigt lite stillestånd, vilket alltid är viktigt.

När vi började investera i maskiner var målet att till slut ha fyra stycken. Men eftersom vi lagrar fler små varor än väntat, och samtidigt vunnit mycket i sparad tid och utrymme, planerar vi nu att investera i fler maskiner framöver.”
Carsten Halling, lagerchef.

Om Palby Marine
Palby Marine är Danmarks största grossist av sjörelaterad utrustning och reservdelar. De säljer alla sorters båtutrustning, som importeras från hela världen.
www.palby.dk