Skip to main content

Kund: Ponsse
Plats: Idensalmi/Finland
Produkt: TORNADO Hissautomat

Business need

Ponsse Oy är en ledande tillverkare av skogsmaskiner i Finland. En stor del av reservdelarna till Ponsse  skogsmaskiner tillverkas på fabriken i Vieremä, Finland.

ponsse fi

Företaget beslöt sig för att bygga ett nytt logistikcentrum, som skulle fungera som central hubb för reservdelar istället för det befintliga, överfyllda lagret i Idensalmi. En mindre del av lagret tillgodoser Ponsses verksamhetsbehov på orten, men huvudsyftet med centret är att snabbt och effektivt kunna leverera till de 150 internationella serviceteam som företaget har runt om i världen.

Logistikcentret är även viktigt för de förstklassiga underhållstjänster som företaget utför.Eftersom hubben drivs i tre skift från söndag natt till fredag kväll var det viktigt att hitta en lösning som var robust nog för jobbet.

Lösningen

Flytten från det gamla lagret till den nya hubben innebar tredubblad lagerkapacitet, men den växande efterfrågan på snabb leverans av reservdelar till skogsbruket innebar att varje kvadratcentimeter måste utnyttjas på ett effektivt sätt. Constructor demonstrerade lagerautomaten TORNADO, som blev den perfekta lösningen, och nu har åtta stycken installerats.

ponsse fi

Lagerautomaten TORNADO programmeras för att öka produktiviteten och spara utrymme. Den kan även användas som hiss mellan olika lagernivåer och/eller våningsplan med flera åtkomstpunkter, och ger även:

  • Upp till 70% besparad golvyta med bibehållen lagringskapacitet.
  • Snabb, effektiv och exakt beställningsgång.
  • Snabbare söktider och färre plockningsfel.
  • Kortare utbildningstid för operatören.
  • Minimerad genomströmningstid för beställningar.

Ponsse tillverkar huvudsakligen storskalig utrustning till skogsbruket, men i underhållet krävs en mängd små reservdelar. Stora reservdelar lagras i pallsystemet medan de mindre delarna hanteras av TORNADO.

TORNADO hissautomat och pallsystem ger inte enbart bättre kapacitet, utan även andra fördelar såsom högre effektivitet, mindre arbetsbelastning och bättre säkerhet för reservdelarna.

Ponsse hade tidigare använt lagerautomater från Constructor och haft en positiv erfarenhet av dessa. Målet var att replikera detta så att maskinerna kan servas snabbt och återgå i drift så fort som möjligt för att minimera eventuella försenade leveranser.

Resultatet

Det nya, 4500 m2 stora logistikcentret erbjuder 42 000 m3 lagringsutrymme och rymmer ca. 20 000 artiklar och 7000 pallplatser. Idag levererar centret cirka 100 000 separata artiklar globalt varje år, med garanterad leverans nästa dag till Sverige och Centraleuropa.

Flödet av information och material kontrolleras i varje skede av processen och lagerhanteringssystemet (WMS) gör att viss automatisering har kunnat införas.

Om Ponsse

Ponsse grundades 1970 för att möta den växande efterfrågan på starka maskiner som tål tung drift. Företaget är idag en av världens ledande tillverkare av skogsmaskiner för kortvirkesmetoden och tillverkar imponerande 70% av alla reservdelar som används i skogsmaskiner. www.ponsse.com